2020. szeptember 27., vasárnap

Ritkaság!Gyönyörű Oris óra az 1950-es évekből szép új bőr szíjjal - Jelenlegi ára: 16 500 Ft


Az Orist Paul Cattin és Georges Christian alapította a svájci Hölstein városában. Megvásárolták a nemrégiben bezárt Lohner & Co óraüzemet, és 1904. június 1-jén a két férfi szerződést kötött a helyi polgármesterrel. Egy közeli patak után nevezték el az új óragyártó cégüket, Oris-t, és megkezdték a zsebórák ipari gyártását. Alapító évében az Oris 67 embert foglalkoztatott.
1906-ban a cég összeszerelő üzemet és második gyárat nyitott a közeli Holderbank városában. Egy másik gyár következett 1908-ban Comóban. 1911-re az Oris Hölstein legnagyobb munkáltatójává vált, több mint 300 alkalmazottal. További órák vonzására házokat és apartmanokat építettek a személyzetének, és 1929-re bővültek  a gyárak így további gyárakkal rendelkezett Courgenay-ban (1916), Herbetswilben (1925) és Ziefenben (1925).
A Ziefen gyár és a Herbetswilis galvanizáló üzem megnyitásával az Oris kibővítette termékkínálatát.
1927-ben meghalt a társaság alapítója, Georges Christian, és Jacques-David LeCoultre lett az Igazgatóság elnöke. Jacques-David LeCoultre volt Antoine LeCoultre unokája és az az ember, aki 1937-ben egyesült Edmond Jaegerrel, hogy Jaeger-LeCoultre-ként létrejöjjön. Georges Christian egy évvel korábbi halála után Oscar Herzog, Christian testvére átvette az ügyvezeto igazgatót. 1928-ban, a posztját 43 évig tartotta.
1936-ban az Oris gyárát Bienne-ben. Addigra a társaság óráinak szinte minden elemét házon belül gyártotta. Oris 1938-ban mutatta be  pilóta óráját, az úgynevezett Big Crown-t. A kollekció nevét az óra túlméretezett méretéből veszi, amely segítséget nyújt azoknak a pilótáknak, akik bőrkesztyű viselése közben állítják be óráikat. A karóra változatai ma is készülnek.
A második világháború alatt az Oris Svájcon kívüli forgalmazási hálózata jelentősen csökkent. A vállalkozás életben tartása érdekében a cég ébresztőórákat gyártott . A háború végén a vállalat újból kibővült.
1934. március 12-én a svájci kormány bevezette az úgynevezett „ Watch Statútumot”. Ez az ipar védelmére és szabályozására kidolgozott sajátos törvény megakadályozta az órás cégeket, hogy engedély nélkül új technológiákat vezessenek be. Oris számára a törvény akadálynak bizonyult.
 Oris lépéseket tett a Watch Statútum ellen. 1956-ban a társaság ügyvezeto igazgatója, Oscar Herzog, egy új ügyvédet bérelt Dr Rolf Portmann néven, aki elso 10 évét a Watch Statútum megváltoztatására irányuló kampányban töltötte. Ezt követően a Watch Statútumot fokozatosan liberalizálták, egészen 1971-ig.
Az 1960-as évek végére az egész világon értékesített órák 44% -a Svájcból származik. Az Oris Hölsteini és azon kívüli gyárak hálózatán 800 embert foglalkoztatott, évente 1, 2 millió órát gyártott, így a világ 10 legnagyobb órás cége közé tartozik. A cég saját eszközöket és gépeket fejlesztett ki, s még gyakorlati képzést is folytatott, évente 40 mérnököt képzett.
De akkor jött a fordulópont. Az 1970-es és az 1980-as évek elején az ázsiai kvarcórák óriási piaci részesedést szereztek. Az úgynevezett „ kvarcválság” a svájci körülbelül 900 óraüzem számára a végét, az óraipar alkalmazottainak kétharmadát pedig a munkanélküliséget jelentette. A svájci gyártók piaci részesedése világszerte 13% -ra esett vissza.
1970-ben az Oris feladta függetlenségét, és az Allgemeine Schweizer Uhrenindustrie AG (ASUAG), a Swatch csoport elődjének részévé vált. Az Oris is kvarcórákat gyártott. Ez azonban nem állította helyre a mákát. Az 1980-as évek elején az Oris csak néhány tucat embert foglalkoztatott. 1981-ben feladta saját szerkezetek előállítását.
Mint sok más svájci óragyártónak az 1980-as évek elején, Oris is a bezáródás küszöbén állt . Az ügyvezető igazgató, Dr. Rolf Portmann  aki szerepet játszott a Watch Statútum megfordításában és a marketing vezetője, Ulrich W. Herzog 1982-ben vette át a társaság fennmaradó részét vezetői felvásárlás részeként. Nem sokkal ezután az újonnan alakult és független Oris SA úgy döntött, hogy feladja a kvarcot, és kizárólag mechanikus időmérőket állít elő az átlagár szegmensben. Az Oris az 1990-es évek elején készítette utolsó kvarcóráját.
Gyűjteményből kihagyhatatlan de hordásra is kiváló gyönyörű  Oris óra kb az 1950-es évekből szép új bőr szíjjal mechanikus kézihúzós szerkezettel.
Mérete : 20 mm korona nélkül.
Igazi nagyon ritka kihagyhatatlan gyűjtői  darab!!
Gyönyörű  számlap szép indexekkel szép  mutatókkal.. Szép alu tok  acél hátlappal. Mechanikus szerkezete teszi dolgát  működik.. Igazi gyűjteményi darab lehet de hordásra sem utolsó ez a gyönyörű és nagyon ritka Oris óra. A képek magukért beszélnek. Mérete : 20 mm korona nélkül.
Óráimnál tok polírozás krómozás ródiumozás aranyozás mutatók foszforozása 7 munkanapon belül megoldható.
Pontosság, járástartalék, megbízhatóság nem vizsgált, így erre garanciát nem tudok vállalni, ha az óra nem működik arra külön a leírásban felhívom a figyelmét.
Jó licitálást, kérem tekintse meg egyéb termékeimet is, a "; felhasználó további termékei"; -re kattintva
Posta: 800 forint elsőbbségi ajánlva bubis borítékban.


Jelenlegi ára: 16 500 Ft
Az aukció vége: 2020-09-28 02:29 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése